Начин на приготвяне
Маята се разтваря с топла вода, захар и брашно (3 с.л).
Разбърква се и се оставя да втасва около 20 минути.
Яйца, солта, олиото и активираната смес от маята се разбъркват в подходяща купа и се добавя постепенно, предварително пресятото брашно.
Получава се меко и нелепнещо тесто, покрива се с кърпа и се оставя за 40-50 минути да втаса.
Оформят се топчета, които се разстилат на фитилчета и се връзват на възели.
Подреждат се в намаслена тавичка и отново се оставя за 20-30 минути да втаса на топло цветната погача.
Намазва се с предварително разтопеното масло и добавените в него ситно нарязани билки, чесън и сол.
Отгоре се намазва с разбит жълтък.
Пече се погача с масло, чесън и билки на 170 °C до готовност.