Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Пухкава погача с масло

Пухкава погача с масло

Пухкава погача с масло
Снимка: Росица Миланова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
7
"Когато става дума за погачи, не правете компромиси - ползвайте само истинско краве масло"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 1 пакетче жива
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 300 мл
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В хладкото мляко се разтваря маята и захарта. Оставя се около 10 минути да шупне.

Брашното се пресява и в него се прави кладенче. В него се слага 1-то цяло яйце и от второто белтъка, жълтъкът се оставя за намазване. Слага се олиото и солта.

След като вече е шупнала маята започва да се меси. Меси се докато тестото спре да лепка и омекне. Намазва се купа/тавичка с олио и се оставя да втаса за 30 минути на топло.

После тестото се разделя на две топки, и се точи елипсовидна форма с около 3 см. дебелина разтопява се маслото и се маже обилно кората, а след това втората по същия начин и се навива на руло. Реже се през 10-15 см.

В намазнена тава се редят резените и се маже с жълтък, омесен с олио. Вкарва се във фурна на 50 градуса докато се надуе погачата. После се пече на 180 градуса до златист цвят.

Пухкавата погача с масло е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка: