Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака с ориз, тиквички и патладжан

Мусака с ориз, тиквички и патладжан

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Мусака с ориз, тиквички и патладжан
Снимка: Добринка Петкова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Впечатляващо вкусна мусака, в която няма да откриете месо или колбас"

Необходими Продукти

  • тиквички - 1 бр. голяма
  • патладжани - 1 бр. малък
  • ориз - 1 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 2 бр. зелена и червена
  • сол
  • черен пипер
  • доматено пюре - 1 с.л
  • куркума - 1 ч.л.
  • бульон - 3 ч.ч. зеленчуков
  • чери домати
  • за заливката
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 250 г
  • брашно - 1 ч.л.
  • кашкавал - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тиган запържете лука. Добавете нарязаните морков и чушки. След 1-2 минути добавете ориза. След като се позапържи, прибавете пюрето и налейте бульона.

Добавете подправките и оставате плънката да се сготви до полуготово.

Нарежете патладжана на колелца и го поръсете със сол. След 30 минути го измийте и подсушете. Нарежете тиквичката на колелца.

В намаслена тава наредете 1/2 от тиквичките. Отгоре разпределете 1/2 от плънката.

Поръсете с настърган кашкавал и покрийте с патладжана. Изсипете другата част от плънката, пак поръсете с кашкавал и подредете останалите тиквички.

Поставете няколко чери домати и отново поръсете с кашкавал. Разбийте яйцата с млякото и брашното. Прибавете щипка сол и черен пипер.

Залейте мусаката и печете на 200 градуса около 30 минути, или докато се зачерви отгоре.

Оставете леко да се охлади и сервирайте, нарязана на парчета с лъжица сметана или кисело мляко.

Мусаката с ориз, тиквички и патладжан е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#326228
Потребител#326228
Вкусно!
14.06.2023 06:57