Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Гръцка мусака с тиквички, патладжан и кайма

Гръцка мусака с тиквички, патладжан и кайма

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Гръцка мусака с тиквички, патладжан и кайма
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
06/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
6
"Щом е мусака, няма как да не е хубава, затова този гръцки вариант си го приготвяме доста често"

Необходими Продукти

  • тиквички - 2 бр.
  • патладжани - 2 бр.
  • кашкавал - 250 г
  • сол - 2 ч.л.
  • зехтин - 10 с.л.
  • за доматения сос
  • доматено пюре - 400 г
  • кайма - 400 г
  • целина - 1/2 стрък
  • доматен концентрат - 1 с.л.
  • босилек - 2 стръка, пресен
  • моркови - 1 бр.
  • червено вино - 90 мл
  • зехтин - 50 г
  • сол - на вкус
  • индийско орехче - 2 щипки
  • черен пипер - на вкус
  • за заливката
  • краве масло - 30 г
  • прясно мляко - 500 мл
  • яйца - 1 бр.
  • черен пипер - 1 щипка
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете патладжаните и тиквичките на кръгчета в голяма тава, поръсете ги със сол и зехтин и ги сложете да се печат във фурната.

През това време запържете заедно босилека, целината, моркова и нарязания на много ситно лук.

Бъркайте ги около 5 минути, след което добавете и каймата.

Налейте виното и продължете да готвите сместа, докато се изпари алкохолът.

Изсипете подправките заедно с доматеното пюре и доматения концентрат и оставете соса под капак на умерена температура за около 20 минути.

В намазнена тавичка наредете печените тиквички и патладжани и отгоре изсипете от доматения сос с каймата - редувайте ги така, докато свършат всички продукти.

За гръцкия сос бешамел разбийте брашното с малко вода и сол с помощта телена бъркалка и го сложете да се вари на слаба температура при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти.

Прибавете яйцето и го гответе още няколко минути.

Добавете маслото и овкусете с черен пипер и индийско орехче.

Залейте гръцката мусака със соса бешамел, поръсете я с настърган кашкавал и я сложете да се пече до златисто на 200 °C.

Гръцката мусака с тиквички, патладжан и кайма е много вкусна.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Здравейте. Брашното е 40-45 г.
21.02.2024 10:36
Анонимен
Анонимен
Колко брашно?
16.09.2023 12:11
Анонимен
Анонимен
Прясно мляко?
Брашно?
15.08.2023 17:37
1
Покажи всички подкоментари