Начин на приготвяне
В купа се сипват пресятото брашно, какао нишестето, както и хл. сода със солта.
В купа се разбива мекото масло за 1-2 минути, добавям се пудрата захар, яйцата, киселото мляко, олиото и боята. Разбърква се добре и на порции се добавят сухите съставки.
В тавата на фурната, покрита с хартия за печене, се изсипва сместа. Пече се на 170 г до готовност.
След като се охлади, с помощта на регулируем ринг се изрязват кръгли какаови блатове с диаметър 20 см.
Сладкарска сметана се разбива с пудрата захар до готовност, добавя се маскарпонето, и се разбърква с миксера за още 1-2 минути.
Върху подходяща чиния или подложка се слагат 2 с.л. от крема, за да се закрепи блатът. Сглобих за по-лесно в ринга.
Редуват се блат и крем, а когато е готова класическата шоколадова торта, рингът се сваля и тортата се измазва и отстрани.
От останалия блат се натрошават трохи, с които се облепва тортата отстрани, и леко по горния край на блата.
Швейцарски крем:
Масленият крем за тортата Червено кадифе се приготвят по следния начин:
Мекото масло се разбива за 3-4 минути на максимална мощност с миксера. На тънка струйка се прибавя кондензираното мляко. Разбива се до получаване на гъст и пухкав крем за торта.
В касерола се сипва захарта и водата. На котлона на максимална мощност за минута и половина започва да ври. Котлонът се намалява на средна степен и се засичат 15 минути, без да се разбърква.
В металната купа на миксера на 5 минута от завирането на сиропа се разбиват белтъците. Готовият врял сироп се сипва постепенно по стената на купата. Разбива се още 1-2 минути.
Оставя се да се охлади малко и двете смеси - маслената и меренговата, се смесват внимателно. Така полученият крем се оцветява с боички и с помощта на подходящи накрайници се правят рози, божури и листенца.
Насладете се на тази разкошна торта червено кадифе с цветя от швейцарски крем.