Начин на приготвяне
Лукът, морковите и чушката се нарязват на ситно и се запържват. Добавя се каймата и се залива с бялото виното. Поръсва се с пипер и сол и се оставя да се изпари виното, след което е готова плънката.
Картофите се режат на филийки на немного тънко, но не и дебело. А тиквичките се режат по дължина (също не трябва да е много тънко) и се бланшират във вряла вода за около 5 минутки.
Квадратна тава се намазва с олио и се редят изцедените тиквички по дъното. Залива се с половината от плънката и се разпределя добре навсякъде.
Вторият слой е от картофите и се залива със останалата смес. Отгоре се реди послядният слой от тиквички и се запечатва със сос бешамел.
Той се приготвя така: маслото се разтопява с брашното в тенджерка за 1 минута и се залива с горещото мляко при енергично бъркане (не се тревожете, ако отначало има бучки, постепенно ще изчезнат).
Не спирайте да бъркате около 8-10 минутки. Изсипете бешамела отгоре и печете на около 200 градуса за 30 минути.
Да ви е сладко!
Коментари