Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Лазаня от тиквички

Лазаня от тиквички

Лазаня от тиквички
Снимка: Виктория Константинова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Чудна лазаня от тиквички - изненадайте всички у дома с нея"

Необходими Продукти

  • тиквички - 4 бр.
  • лук - 1 глава
  • захар - 1 с.л.
  • кайма - 500 г
  • доматен сок - 500 мл
  • брашно - 6 с.л.
  • олио
  • масло - 2 с.л.
  • прясно мляко - 500 мл
  • черен пипер
  • сол
  • бульон - 1 с.л. на прах
  • кашкавал - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквичките се измиват добре. Изрязват се дръжките и връхчетата. Нарязват се на тънки филийки по дължина.

Подготвят се двата вида сос. Започваме със сос Болонезе. Лукът се почиства и нарязва на ситно. В тиган се слага малко олио да загрее. Добавя се лукът да се запържи.

Добавя се захарта, като тя придава мекота на лука и притъпява киселинността на доматите.

Добавя се каймата да се запържи, като междувременно се натрошава с бъркалката. Добавя се доматеният сок. Разбърква се.

В купа се слагат 2 с.л. брашно. Добавя се малко вода и се разбива добре да няма бучки. Трябва да стане не много течна смес.

Изсипва се в соса Болонезе, за да се сгъсти. Овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се.

Оставя се на страна и се подготвя сос Бешамел. Сгъстявам и двата соса малко повече от обикновено, защото тиквичките отпускат сок.

В тиган с ненадраскващо покритие се слага да загрее маслото с малко олио. Котлонът трябва да бъде умерен. Добавят се брашното, за да се запържи, като се разбърква с телена бъркалка непрекъснато.

Малко по малко се добавя прясното мляко, като отново се бърка непрекъснато. Овкусява се със сол, черен пипер и бульона на прах. Бърка се до желаната гъстота на соса. Отстранява се от котлона.

Сглобява се лазанята от тиквички. В дълбока йенска тенджера се реди ред кори от тиквички. Сосовете се разпределят за по 3 пласта. Върху първия ред тиквички се намазва добре със сос болонезе. Реди се още един ред тиквички. Намазват се със сос бешамел.

Така се повтаря до изчерпва на продуктите, като най-отгоре се завършва със сос бешамел.

Пече се във фурната. Първоначално с капака на йенската тенджера, за да се задушат тиквичките и да отпуснат сок и да се сготви по-добре лазанята.

След това капакът се маха и се пече още до омекване на тиквичките. Кашкавалът се настъргва. Поръсва се и се пече до запичане.

Лазанята от тиквички е вкусна и полезна вариация на любимо ястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: