Начин на приготвяне
Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме с миксер белтъците с част от захарта в суха купа до бял целувчен крем.
Жълтъците разбиваме също с миксера, заедно с останалата захар, олиото, портокаловия сок, ванилията и брашното с бакпулвера.
Накрая към сместа с жълтъците добавяме разбитите белтъци със захарта и разбъркваме до хомогенност. Добавяме и стафидите.
Отделяме малко от кексовото тесто и го смесваме с какаото (ако се сгъсти много, добавяме малко вода).
Във форма за кекс, намазана с олио, изсипваме половината кексово тесто (гъсто тесто, като за кекс), върху него това с какаото и накрая останалото тесто.
Печем в предварително загрята фурна до 170 градуса до суха клечка.
Пухкавият портокалов кекс със стафиди е готов.