Начин на приготвяне
Най-важно за тази торта е кремът и блатовете да са напълно студени. Затова се започва с крема.
За крема:
Жълтъците, захарта и брашното се разбиват с част от млякото. Добавя се останалото мляко и се слага на котлона. Бърка се, докато се сгъсти.
Като се свали от котлона, се прибавя маслото и се бърка, докато се разтопи. Готовият крем се оставя да изстине.
Съвет: сложете съда с крема в друг съд със студена вода и от време на време бъркайте. Така изстива по-бързо.
Приготвяне на блатовете:
Сложете всички продукти в тенджерка или купа. Разбийте с миксер за кратко.
Поставете съда в друга тенджера, която предварително сте сложили на котлона с вода да ври. Сместа се вари на водна баня за около 5 минути, трябва да увеличи обема си почти два пъти.
Когато е готова, сместа се сваля от котлона. Веднага се прибавя 250 г брашно. Бърка се с дървена шпатула. Става много лепкаво тесто. Добавяте още малко брашно. Набрашнявате си ръцете и почвате да замесвате. В началото ще ви залепва много. Добавете още брашно. Изсипва се на плота и се доомесва. Трябва да се получи еластично тесто.
Тестото се дели на 8 питки. За целта аз си измервам първо цялото тесто и после деля на 8.
Оставете питките малко да изстинат. През това време включете фурната на 180 градуса. Пригответе си една или две тави с хартия за печене. Аз ползвам две, защото, докато се пече единият блат, разточвам другия и го слагам във втората тава. Ползва се една и съща хартия за всички блатове. Няма нужда всеки път да слагате нова. Размерът на тавата няма никакво значение. Трябва да се хваща вътре. Избирам по-голяма тава, защото ми е по-лесно с поставянето.
Следва разточването на блата. Вземате една топка. Набрашнявате от двете страни и разточвате. От време на време обръщайте блата и слагайте брашно. За да ми са точни по размер корите, си помагам с подложката за месене. Накрая с пръсти дооформям блата по линията на кръга. Избрах блатовете да са 25 см. Преди нямах силиконова подложка. Тогава разточвах блатовете и после с тава, купа, капак или ринг ги изрязвах.
Блатовете се пекат на 180 градуса за 5-6 минути. Но това зависи и от фурната. Всеки блат се оставя първо да изстине на равна повърхност, после се прибавя при другите. В началото блатовете са меки, като изстинат стават твърди.
Следва реденето на медената торта. Блат, крем, блат, крем и така до края. Аз я поръсвам с орехи. Тортата се прибира в хладилника за една нощ. Колкото повече стои, по-хубава става.
Източник : Вкусни рецепти с Валерия
Ако рецептата ти харесва, опитай и рецептите ни за торта Добуш или любимата торта Павлова.
Коментари