Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сладка баница»Сиропирана баница с локум и масло

Сиропирана баница с локум и масло

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k3
Сиропирана баница с локум и масло
Снимка: Дони Ники
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Баница с локум и масло - разчупете и хапнете"

Необходими Продукти

  • кори - 500 г
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • масло - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 6 с.л.
  • нишесте ванилия - 3 с.л.
  • бакпулвер - 10 г
  • есенция - лимон
  • За сиропа
  • захар - 2 и 1/2 ч.ч.
  • вода - 3 и 1/2 ч.ч.
  • есенция - лимон
  • локум - 300 г
  • орехи - 2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Определено ще ви харесат тази сладки малки банички.

Яйцата и захарта се разбиват с миксера, добавя се разтопеното масло, есенцията и смесените брашно, нишесте и бакпулвер. Получава се гъста смес.

Вземат се две кори, намазват се с готовата смес (по 4-5 с.л. на кора). В единия край (от тясната част) се нареждат парченца локум и се поръсва с по две шепички смлени орехи.

Навива се на руло, леко се набира (като саралия) и се слагат в тавата на фурната, която е покрита с хартия за печене (леко намаслена).

Всичко се повтаря до изчерпване на корите и плънката. На мен ми остана малко плънка, намазах готовите рула отгоре. Пече се на 170°C до готовност.

Сиропът се приготвя, като се смесят водата, захарта и есенцията. От момента на завиране, трябва да ври 20 минути, за да се получи гъст сироп.

Готовите изпечени банички се нарязват с остър нож или резец и се преместват в подходяща тавичка и се заливат с топлия сироп.

Сладката баница трябва да се е охладила, сиропът да е топъл.

Оставя се няколко часа, да се напои.

Поръсих с шамфъстък сиропирана баница с локум и масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: