Начин на приготвяне
Определено ще ви харесат тази сладки малки банички.
Яйцата и захарта се разбиват с миксера, добавя се разтопеното масло, есенцията и смесените брашно, нишесте и бакпулвер. Получава се гъста смес.
Вземат се две кори, намазват се с готовата смес (по 4-5 с.л. на кора). В единия край (от тясната част) се нареждат парченца локум и се поръсва с по две шепички смлени орехи.
Навива се на руло, леко се набира (като саралия) и се слагат в тавата на фурната, която е покрита с хартия за печене (леко намаслена).
Всичко се повтаря до изчерпване на корите и плънката. На мен ми остана малко плънка, намазах готовите рула отгоре. Пече се на 170°C до готовност.
Сиропът се приготвя, като се смесят водата, захарта и есенцията. От момента на завиране, трябва да ври 20 минути, за да се получи гъст сироп.
Готовите изпечени банички се нарязват с остър нож или резец и се преместват в подходяща тавичка и се заливат с топлия сироп.
Сладката баница трябва да се е охладила, сиропът да е топъл.
Оставя се няколко часа, да се напои.
Поръсих с шамфъстък сиропирана баница с локум и масло.