Начин на приготвяне
Яйцата се разделят в две купи, в едната се слагат жълтъците, в другата белтъци.
Захарта се разпределя по равно между тях. Белтъците се разбиват с миксера на твърди пикове, а жълтъците - до побеляване.
Яйцата се разделят в две купи, в едната се слагат жълтъците, в другата белтъци.
Захарта се разпределя по равно между тях. Белтъците се разбиват с миксера на твърди пикове, а жълтъците до побеляване.
Брашното се пресява 2-3 пъти, за да му се вкара повече въздух. След като се разбият белтъците и жълтъците, започва смесването им, поетапно, като се редуват малко брашно, малко белтък към жълтъците. Разбъркват се с шпатула внимателно с движения от долу нагоре.
Пекат се в тава с диаметър 26 см, покрита с хартия за печене от всички страни, на 170°C без вентилатор за 15-20 минути.
Вторият какаов блат се приготвя идентично на предходния блат.
Готовите и охладени блатовете се разрязват на две, получават се общо 4 блата.
Шоколадовият крем се приготвя по следния начин:
Шоколадът се разтопява в микровълновата за 2-3 минути, да стане гладка каша.
Сметаната се разбива до твърда консистенция. Шоколадът се оставя да се охлади, преди да се смеси със сметаната.
Сглобява се в ринг, блатовете се изрязват до диаметър 22 см. Редуват се бял блат, шоколадов крем, парченца банан, отгоре леко отново крем, следва кафяв блат, напоява се с мляко, след което относно шоколадов крем, третият блат е бял.
Напоява се, следва крем, банани, отгоре леко крем и последно се слага какаовият блат, цялата торта за рожден ден се измазва леко с крема и се прибира в хладилника или както аз направих - във фризера за 45 минути.
Разточва се фонданът, през това време и когато тортата е охладена и стегнала, се облича с фондана.
Декорацията на торта за новородено бебче е изцяло с фондан.