Начин на приготвяне
Маята се натрошава в купичка.
Прибавя се захарта и се разбърква много добре до получаване на течна мая.
Млякото се затопля в млековарка.
Към течната мая се прибавя 3 с.л. топло мляко и се разбърква много добре.
Маята се оставя да шупне за 10 мин.
Лимецовото брашно се пресява в купа, в която ще се меси.
Прибавя се солта и се разбърква много добре.
Маслото се разтопява в съд с незалепващо покритие.
В средата на брашното се прави кладенче, в което се изсипва шупналата мая, 3 бр. яйца, 1 белтък, топлото мляко и 2/3 от разтопеното масло.
Замества се тесто, което се оставя за 60 мин да втаса.
Втасалото тесто се разделя на 3 топки с различна големина - голяма, средна и малка.
Най-голямата топка се разделя на 4 части. Две от частите се оцветяват с половината от червения пипер и се разточват на четири кори - две червени и две бели.
1/3 от маслото и олиото се разбъркват. Корите се нареждат една върху друга, като между тях се намазват с мазнината от масло и олио.
Средната топка се оформя по същият начин както голямата топка - на четири части, две се оцветяват с останалия червен пипер, четирите части се разточват и нареждат една върху друга.
Наредените една върху друга кори от голямата топка се разрязват на осем еднакви триъгълника, като не се разрязват до края на външната част на кората. Във всеки триъгълник се прави прорез, през който се промушва с пръст върхът на триъгълника и се превърта два пъти. След като всички триъгълници се обърнат, се получава венец, който се слага в тава с хартия за печене, в която ще се пече нашата празнична погача.
Наредените една върху друга кори от средната топка се нарязват на осем триъгълника, които се разрязват до края на външната част на кората.
В средата на триъгълника се прави прорез, през който се прокарва два пъти върхът на триъгълника. Всеки триъгълник се нарежда в средата на венеца.
Най-малката топка се разточва и се изрязват кръгчета. Кръгчетата се нареждат в редица със застъпване на половината, след което се навиват на руло и нарязват на парчета.
Всяко парче се притиска в единия край, за да се оформи розичка. Розичките се нареждат в средата на красивата питка и на различни места върху оформения венец и триъгълници.
Оставя се да втаса 20 мин, след което се намазва с жълтък, разбит с олио.
Пече се гергьовска лимецова питка с червен пипер 50 мин в предварително загрята фурна на 170 °C.