Начин на приготвяне
В сезона на черешите реших да направя черешово сладко, но с желираща захар. Черешите измих и изчистих от костилките, а ягодите почистих от листа и нарязах на парчета.
После 1/3 от черешите поставих в каната на чопъра и блендирах, докато се получи като пюре.
В голяма тенджера, моята беше 3 литра, смесвате пюрето, плодовете и захарта и разбърквате с дървена лъжица. Добавяте и сок от лимон, сложете на котлона и след като заври, варите 4 минути.
След като завря, се получи розова пяна и стигна до ръба на тенджерата, намалих котлона на 2 степен, пуснах малка бучка масло и обрах с лъжица пяната.
Сваля се от огъня и оставяте малко да се охлади, но още горещо сипвате домашното сладко в бурканчета, затваряте и обръщате с капачката надолу.
Надявам се да се желира, след като се охлади, но си е вкусно и няма да остане!
Добър апетит със сладко от череши и ягоди с желираща захар!