Начин на приготвяне
Зелените домати, морковите и червения пипер или камбите се почистват и нарязват на парчета в голяма тава. Добавят се цели зелените маслини без костилки, обелените скилидки чесън.
Прибавят се подправките солта, захарта, черния пипер на зърна и нарязаните на ситно копър и магданоз. Разбъркват се хубаво зеленчуците с подправките. Оставят се да престоят 24 часа, като от време на време се разбъркват.
В касерола се смесват оцетът, олиото и предварително разтворените в чаша вода аспирини. Поставят се на слаб огън и се нагряват до разтопяване на аспирина при непрекъснато бъркане, като не се допуска сместа да завира.
Готовата марината се изсипва в съда с продуктите и така се оставят за около 1-2 часа да престоят.
След това се напълват в буркани и се затварят с капачки с винт. Няма нужда от варене на гръцката туршия. Може да се консумира след седмица.
Гръцката трушия с маслини по нищо не отстъпва на българската туршия.