Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плосък Хляб»Гръцка алевропита с маслини

Гръцка алевропита с маслини

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
3595k1k2k1
Гръцка алевропита с маслини
Снимка: Juliya
1 / 3
17/08/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Гръцката алевропита с маслини е лесна за приготвяне и много вкусна. Може да я поднесете към любимата гръцка салата."

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 160 мл
  • сол - щипка
  • яйца - 1 бр. (размер S)
  • брашно - 100 г
  • зехтин - 2 с.л.
  • краве сирене - 100 г
  • краве масло - 20 г
  • маслини - 7 бр.
  • риган - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа слагаме яйцето, млякото и щипка сол и разбъркваме с телена бъркалка.

Сипваме брашното и разбъркваме до еднородна смес.

Сипваме зехтина в тава с диаметър около 24 см и я слагаме в предварително предварително загрята на 200°C фурна за 4-5 минути.

През това време натрошваме сиренето, нарязваме маслините и маслото на парченца.

Изваждаме тавата и изсипваме тестото за гръцкия хляб, отгоре поръсваме със сиренето, слагаме маслото и маслините и поръсваме с ригана.

Печем алевропитата на 200 °C за около 20 минути на най-долното ниво, след това още 15 минути на средно или горно ниво, зависи от вашата фурна.

Гръцката алевропита с маслини е лесна за приготвяне и много вкусна идея, която може да поднесете към гръцка салата и любима гръцка разядка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: