Начин на приготвяне
В купа слагаме яйцето, млякото и щипка сол и разбъркваме с телена бъркалка.
Сипваме брашното и разбъркваме до еднородна смес.
Сипваме зехтина в тава с диаметър около 24 см и я слагаме в предварително предварително загрята на 200°C фурна за 4-5 минути.
През това време натрошваме сиренето, нарязваме маслините и маслото на парченца.
Изваждаме тавата и изсипваме тестото за гръцкия хляб, отгоре поръсваме със сиренето, слагаме маслото и маслините и поръсваме с ригана.
Печем алевропитата на 200 °C за около 20 минути на най-долното ниво, след това още 15 минути на средно или горно ниво, зависи от вашата фурна.
Гръцката алевропита с маслини е лесна за приготвяне и много вкусна идея, която може да поднесете към гръцка салата и любима гръцка разядка.