Начин на приготвяне
Ягодите пасирах с пасатор до гладка смес. Ако не разполагате с такъв, ги намачкайте добре с вилица.
В напълно суха купа сложих много добре охладената сметана и с миксер я разбих до гъст крем, в който да остават бразди от бъркалките. Сметаната не трябва да се разбива дълго, след като е готова, защото има риск да се пресече. Към нея добавих карамелизираното кондензирано мляко и ванилията, и разбърках с миксера за около 30 секунди или до смесването им.
В кутия с размер 19х12х8 см сложих пласт от сметановата смес. Отгоре сложих от ягодовото пюре, като не целя да е плътен слой, а по-скоро като напръскано на доста места. Отгоре сложих сметанова смес, отново ягодово пюре, сметанова смес, ягодово пюре и завърших с останалата сметанова смес.
С два леки удара в плота „наместих“ сладоледа, сложих капака и прибрах в хладилната камера за през нощта или не по-малко от 5-6 часа.
Преди да го сервирам, извадих сметановия сладолед да се отпусне за 10-ина минути.
Да ви е сладко!
Много е важно кондензираното мляко да е гъсто и сладко, както и да е с млечни, а не растителни мазнини. Съветвам да прочетете етикета, защото често опаковките много си приличат.
Сметаната може да бъде и с 30% масленост, но не по-малко.
От тези продукти може да сервирате 3 порции млечен сладолед от по три топки.
Може да удвоите продуктите и да направите по-голямо количество сметанов сладолед с ягодов акцент.