Начин на приготвяне
Картофите, морковите, целината и лука се обелват и измиват добре.
Картофите, морковите, целината, лукът и червеният пипер се нарязват на едри парчета.
В голяма тенджера се поставят зеленчуците и се прибавя около 2 литра вода, ако имате зеленчуков бульон сложете него.
Течността трябва да покрива зеленчуците. Течността не трябва да е малко, но не и прекалено много. Ако все пак е повече, е добре да отсипете от нея, преди да пасирате.
Когато са сварени зеленчуците, се изважда червеният пипер и се почиства от люспата и след това се пасират зеленчуците.
До получаване на желаната гъстота на картофената супа се прибавя от горещият бульон. Добавя се краве маслото и част от сметаната и се посолява.
Крутоните се приготвят в тиган, загрят с малко зехтин, добавят се нарязаните на кубчета филии хляб.
Поръсват се с шарена сол и се запичат до приятен загар. Топлата зеленчукова супа се сервира с крутони и няколко капки от сметаната.