Шоколадова мус торта

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
5576k2k6
Шоколадова мус торта
Снимка: Мина Димитрова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
8
"Кремообразна торта с много шоколад за малки и големи!"

Необходими Продукти

  • За блата
  • бисквити - 200 г с вкус на масло
  • краве масло - 100 г
  • ванилова захар - 1 пак.
  • За шоколадовия мус
  • сметана - 150 г течна животинска
  • черен шоколад - 300 г /54% какао/
  • захар - до 5 с.л. кристална
  • яйца - 4 бр.
  • За украса
  • вафлени топчета - 50 г Кит Кат
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бисквитите се натрошават в купа, прибавя се ваниловата захар и накрая разтопенато краве масло. Всичко се разбърква добре и сместа се поставя във форма с падащо дъно, като се притиска с лъжица, за да се получи равномерен блат. Формата с блата се поставя в хладилник да престои минимум 1 час, за да стегне.

В подходящ съд на водна баня се разтопява шоколадът, който е начупен на парчета предварително. Постепенно се прибавя и течната сметана, която предварително е загрята. Двете съставки се разбъркват до хомогенна смес.

Яйцата се разделят в две отделни купи на белтъци и жълтъци, като се внимава при белтъка да не попадне жълтък. Към шоколада с течната сметана се прибавят жълтъците и се разбърква енергично до хомогенна смес.

Белтъците се разбиват на пяна с миксер, постепенно се прибавя и захарта, която трябва да се разтопи, и по бъркалките на миксера да остават твърди връхчета. Към шоколадовата смес на три пъти се прибавят белтъците и с енергични движения на ръката се разбива сместа с бъркалка. Шоколадовият мус трябва да е еднороден, без бели петна от белтъците.

Извадете тортената форма с блата от хладилника и изсипете муса вътре. Загладете добре и върнете тортената форма обратно в хладилника за няколко часа. Хубаво е специалната шоколадова торта да престои за една нощ.

Преди сервиране украсете шоколадова мус торта с вафлени топчета или друга подходяща шоколадова украса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: