Шоко мус торта с малини

Sanja ČipčićSanja Čipčić
Новак
15175
Annie Stoitzev
Преведена от
Annie Stoitzev
Шоко мус торта с малини
Снимка: Sanja Čipčić
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
150 мин.
Порции
16
"Често наричат малините царски плодове. Тази рецепта е и поредното доказателство - идеалната торта за идеалния човек и повод"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • масло - 115 г
  • захар - 220 г
  • какао - 80 г
  • яйца - 2 бр. (на стайна температура)
  • брашно - 100 г (тип 400)
  • сол - 1 щипка
  • ванилена есенция - 10 мл
  • бакпулвер - 2 г
  • За шоколадовия мус
  • черен шоколад - 250 г
  • сметана - 180 мл сладкарска
  • сметана - 230 мл сладкарска (разбита)
  • сол - 1 щипка
  • желатин - 10 г (на прах)
  • вода - 20 мл (хладка)
  • За муса от малини
  • малини - 240 г
  • бял шоколад - 250 г
  • сметана - 115 мл сладкарска
  • сметана - 230 мл сладкарска (разбита)
  • мед - 90 г
  • сол - 1 щипка
  • желатин - 10 г (на прах)
  • вода - 20 мл (хладка)
  • ванилова есенция - 10 мл
  • За декорация
  • черен шоколад - 100 г
  • сладкарска сметана - 100 мл
  • малини - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Блат:

Загрейте фурната на 180 °C, пригответе си кръгла форма с диаметър 22 или 24 см, сложете хартия за печене на дъното.

В малка купа смесете брашното, какаото, бакпулвера и оставете настрана. Нарежете маслото на кубчета и разтопете в малка тенджера.

Когато се разтопи, му прибавете захар няколко пъти и я оставете да се разтвори.

Свалете от огъня и охладете на стайна температура, скед което сложете едно по едно яйцата и смесете.

Преди края прибавете съставките на прах и ванилията и смесете с шпатула.

Налейте във формата и печете шоколадовия блат 25 минути, след което охладете напълно.

Шоколадов мус:

Преди всичко си пригответе форма, на дъното ѝ сложете охладения блат, а ръбовете отвътре обложете с фолио (височината на формата ви трябва да е поне 8 см). Нарежете на кубчета шоколада, сложете в стъклена купа, прибавете щипка сол и 180 мл неразбита сметана, след което разтопете на водна баня или в микровълнова за 30 секуди, разбъркайте и върнете за още 30 секудни.

Оставете да изстине на стайна температура, като от време на време бъркате. Пригответе желатина с 20 мл вода и оставете 10 мин да набъбне. Когато шоколадът изстине, загрейте желатина в микровълновата за 15 секунди, след което смесете с шоколада. Разбитата сметана смесете с шоколада, прибавете остатъка и смесете. Разпределете равномерно шоколадовия мус върху блата и сложете в хладилник за 30 минути.

Малинов мус:

Смесете белия шоколад и 115 мл сметана, мед, сол и повторете стъпките. Преди края прибавете ванилията. Разпределете равномерно върху шоколадовия мус и оставете уникалната шоколадова торта да стегне поне 4 часа в хладилник. Внимателно махнете ринга или фолиото, след което декорирайте.

Декорация:

В малка тенджера сипете шоколад, сметана и разтопете с непрекъснато бъркане. Охладете и декорирайте: част сипете в пош и украсете отстрани, а останалото намажете отгоре, поръсете с пресни малини.

Шоко мус тортата е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: