Начин на приготвяне
Блат:
Загрейте фурната на 180 °C, пригответе си кръгла форма с диаметър 22 или 24 см, сложете хартия за печене на дъното.
В малка купа смесете брашното, какаото, бакпулвера и оставете настрана. Нарежете маслото на кубчета и разтопете в малка тенджера.
Когато се разтопи, му прибавете захар няколко пъти и я оставете да се разтвори.
Свалете от огъня и охладете на стайна температура, скед което сложете едно по едно яйцата и смесете.
Преди края прибавете съставките на прах и ванилията и смесете с шпатула.
Налейте във формата и печете шоколадовия блат 25 минути, след което охладете напълно.
Шоколадов мус:
Преди всичко си пригответе форма, на дъното ѝ сложете охладения блат, а ръбовете отвътре обложете с фолио (височината на формата ви трябва да е поне 8 см). Нарежете на кубчета шоколада, сложете в стъклена купа, прибавете щипка сол и 180 мл неразбита сметана, след което разтопете на водна баня или в микровълнова за 30 секуди, разбъркайте и върнете за още 30 секудни.
Оставете да изстине на стайна температура, като от време на време бъркате. Пригответе желатина с 20 мл вода и оставете 10 мин да набъбне. Когато шоколадът изстине, загрейте желатина в микровълновата за 15 секунди, след което смесете с шоколада. Разбитата сметана смесете с шоколада, прибавете остатъка и смесете. Разпределете равномерно шоколадовия мус върху блата и сложете в хладилник за 30 минути.
Малинов мус:
Смесете белия шоколад и 115 мл сметана, мед, сол и повторете стъпките. Преди края прибавете ванилията. Разпределете равномерно върху шоколадовия мус и оставете уникалната шоколадова торта да стегне поне 4 часа в хладилник. Внимателно махнете ринга или фолиото, след което декорирайте.
Декорация:
В малка тенджера сипете шоколад, сметана и разтопете с непрекъснато бъркане. Охладете и декорирайте: част сипете в пош и украсете отстрани, а останалото намажете отгоре, поръсете с пресни малини.
Шоко мус тортата е готова.