Начин на приготвяне
Бисквитите се натрошават в купа, прибавя се ваниловата захар и накрая разтопенато краве масло. Всичко се разбърква добре и сместа се поставя във форма с падащо дъно, като се притиска с лъжица, за да се получи равномерен блат. Формата с блата се поставя в хладилник да престои минимум 1 час, за да стегне.
В подходящ съд на водна баня се разтопява шоколадът, който е начупен на парчета предварително. Постепенно се прибавя и течната сметана, която предварително е загрята. Двете съставки се разбъркват до хомогенна смес.
Яйцата се разделят в две отделни купи на белтъци и жълтъци, като се внимава при белтъка да не попадне жълтък. Към шоколада с течната сметана се прибавят жълтъците и се разбърква енергично до хомогенна смес.
Белтъците се разбиват на пяна с миксер, постепенно се прибавя и захарта, която трябва да се разтопи, и по бъркалките на миксера да остават твърди връхчета. Към шоколадовата смес на три пъти се прибавят белтъците и с енергични движения на ръката се разбива сместа с бъркалка. Шоколадовият мус трябва да е еднороден, без бели петна от белтъците.
Извадете тортената форма с блата от хладилника и изсипете муса вътре. Загладете добре и върнете тортената форма обратно в хладилника за няколко часа. Хубаво е специалната шоколадова торта да престои за една нощ.
Преди сервиране украсете шоколадова мус торта с вафлени топчета или друга подходяща шоколадова украса.