Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Хлебчета със зехтин за Задушница

Хлебчета със зехтин за Задушница

Хлебчета със зехтин за Задушница
Снимка: Росица Петрова
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
14
"Тези пухкави и препечени хлебчета с маково семе са истинска наслада за сетивата..."

Необходими Продукти

  • брашно - около 750 г
  • прясно мляко - 300 мл
  • вода - 100 мл
  • мая - 20 г прясна
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • зехтин - 80 мл
  • яйца - 1 бр. + 1 белтък
  • за намазване
  • яйца - 1 жълтък
  • вода - 1 с.л.
  • маково семе - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете водата и прясното мляко и разтворете в тях маята и захарта.

Пресейте брашното със солта и оформете кладенче.

Добавете сместа с маята, яйцата и зехтина и замесете меко тесто, което веднага разделете на желан от вас брой питки.

Аз разделих на 14 части, които оформих на топчета и наредех в две тави, покрити с хартия за печене.

Леко ги сплесках с пръсти и покрих с кърпа, за да втасат.

След 30 минути бяха готови.

Намазах със смес от 1 жълтък и вода и с шпатула, която леко притисках във всяка питка направих решетка върху всяка питка.

Пекох хлебчетата в предварително загрята фурна на 180°С с вентилатор 20 минути, до златист загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: