Начин на приготвяне
В 100 мл топло прясно мляко се натрошава маята и се разбърква със захарта. Оставя се на топло 40 минути да удвои обема си.
Тестото се разделя на две части, като първата се разделя на 8 топчета, едно за малките листенца, а останалите се оформят на малки питки.
Всяка се намазва с масло и в средата се поставя малки кубчета от сирене и кашкавал. Краищата се събират като вързопче и се оформя на топка.
Нареждат се в тавичка върху хартия за печене.
Останалото тесто се разделя на две части, първата се разделя на толкова, колкото са топките в тавата. Всяко се разточва, намазва се с масло, навива се на рулце. С нож се правят по два разреза от двете страни, като средата се оставя цяла.
Двете връхчета се промушват един или два пъти през разреза и се изтегля отдолу-нагоре. Всяко оформено листенце се поставя върху всяка топка.
Останалото тесто се разточва на правоъгълник, намазва се с масло и поръсваме с маково семе. Навива се руло, срязва се през средата на две и се усуква като роза. Поставя се в средата на питката.
След 15 минути намазваме с отделния жълтък, разбит с 2 с.л. прясно мляко, и поръсваме сусам.
Печем в загрята фурна 180 градуса за 40 минути до златисто! В памет на нашите починали близки.
Оформянето е по идея на Соня Данова.