Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пухкава питка за Задушница

Пухкава питка за Задушница

Пухкава питка за Задушница
Снимка: Виктория Константинова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Макар да изисква повече време за приготвяне, тази пухкава питка се получава невероятно"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • олио - 1 ч.л.
  • масло - 1 с.л.
  • мас - 1 с.л.
  • мая - 1 пакет суха
  • брашно - около 1 кг
  • сирене - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в малко топла вода. Към нея се добавят захарта и 1 ч.л. брашно. Оставя се да шупне.

В тава се пресява брашното. По средата се прави кладенче. Чукват се яйцата, като един от жълтъците се отделя за намазване. Добавят се киселото и прясното мляко. Добавят се солта и оцета. Прибавят се шупналата мая, олио, масло и мас. Замесва се меко тесто, като постепенно се поема от брашното.

Оставя се леко да втаса за около 15 минути. Разделя се на 4 топки. Една голяма, две средни и една малка за център. Отделя се и малко тесто за декорацията.

Подготвя се намазнена тава. Малката топка се слага по средата. От едната средна топка се оформят 2 по-малки. Едната се разтегля да стане дълго кръгло тесто. Другата топка се разточва със същата дължина.

Дългото кръгло тесто се разполага в средата на разточеното тесто. От двете страни се нарязват реснички, през около 1 сантиметър. С тях се завива тестото по средата, като се взима един път от дясно, един път от ляво.

Полученото тесто се разтегля малко, ако е необходимо. След това се завива около топката за среда.

Взима се втората средна топка и се разделя на три равни части. Всяка от тях се разтегля по дължина. Оплита се плитка. Тя също се разтегля, ако е необходимо, и се увива около основата на питката.

Взима се голямата топка тесто и се разточва в голям кръг. Поръсва се със сирене. Нарязва се като пица, на 15 парчета. Всяко от тях се завива от широката към тънката част. Получават се като кифлички. Нареждат се във външната част на тавата.

Завива се с кърпа и се оставя на топло да втаса 40 минути.

Подготвя се украсата от отделеното малко тесто. Добавя се още брашно, за да стане по-твърдо. Разточва се. Изрязва се кръст и цветчета с формички за курабийки. Взима се малко червена боя за десерти и се разтваря с малко вода. С четка за рисуване се оцветяват по желание. Към отделения жълтък се добавят 1 с.л. олио и 2 с.л. прясно мляко. Разбива се.

Втасалата питка се намазва и се добавят кръстът и цветята. Пече се около 30-40 минути на 160-170 градуса.

Пухкавата питка за Задушница има нужда от време, но се получава невероятна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: