Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки питки»Питки за Архангелова задушница

Питки за Архангелова задушница

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Питки за Архангелова задушница
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8
"Да почетем онези, които ги няма и онези, на които все още можем да се радваме с вкусна питка за Архангелова задушница"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 400 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • прясна мая - 30 г
  • брашно - 800 г
  • белтъци - 1 бр. за намазване
  • маково семе - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко прясното мляко, добавете захарта и прясната мая и разбъркайте да се разтворят напълно.

В купа пресейте брашното и оформете кладенче. В него, поставете солта, разбитото яйце и жълтък, киселото мляко, олиото и разтворената мая, замесете меко тесто.

Разделете тестото на 8 рани части и оформете на топки. Завийте топките с лист стреч фолио и чиста кърпа за 60 минути.

С пръсти разтворете всяко топче на кора с дебелина 1 см. и ги подредете в тава постлана с хартия за печене.

С тъпата страна на нож направете кръст на всяка малка питка, намажете ги с разбития белтък и ги поръсете по контура на кръста с маково семе.

Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете около 20-25 минути.

Питките за Архангелова задушница са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: