Начин на приготвяне
Брашното трябва да се пресее и да се смеси с краве маслото със стайна температура, но да не бъде течно.
Двете съставки се смесват с вилица а после и с ръце - да станат на трохи. В купа се смесват заквасената сметана и содата, разбъркват се хубаво, добавят се захарта, солта, а след това и размесеното брашно с краве маслото.
Всичко се омесва до меко и еластично тесто, оставя се в купа, покрита със стреч фолио в хладилник за около 15 минути.
Полученото тесто се разделя на половина. Всяка част се разточва на правоъгълник и се намазва с плънка от разтопено краве масло смесено със захарта, канелата и натрошените на дребно лешници.
След намазване на правоъгълника с плънка се навива на руло и реже на парчета с дебелина 2 см.
Сладките охлювчета се подреждат в тава, предварително застлана с хартия за печене.
При желание може допълнително да поръсите сладките с още ядки.
Сладките с ядки се пекат в предварително загрята фурна на 180 °C за около 15-20 минути до златисто.
Тези ронливи сладки с лешници са идеални за всякакви поводи.