Начин на приготвяне
Фурна 180 г. /160 градуса
Плоска тава покрита с хартия за печене.
Лешниците се изсипват в тава на един ред и се запичат за 10-12 мин. Докато са още топли се прехвърлят с кухненска памучна кърпа и се претриват в нея, за да се отделят люспите. Охлаждат се и се смилат фино.
В купа се изсипват смлените лешниците, пресятото брашно, захарта и солта. Добавя се маслото на кубчета и ванилията. Всичко се омесва с ръка, докато се получи тесто, което се събира на топка. Дели се на 6 равни части. Всяка част се оформя на фитил с дебелина около 2 см.
Тестото е ронливо и може да се разкъсва, да се разпада, но се притиска в дланта да се събере и отново внимателно се оформя. Ако е трудно по този начин, тестото може да се раздели и на повече парчета, за да се работи с по-малко количество. Също така, ако не може да се събере, се добавя 1 /2 ч.л. ледена вода.
Оформените фитили се охлаждат в хладилник за около 2-3 часа или във фризер за по-бързо, за около 15-20 мин. Охлаждането на тези бисквити е важно, за да се запази формата им по време на печенето.
Фурната се загрява на 160 градуса.
Взима се един фитил и се нарязват на парчета около 1 см. Другите през това време продължават да се охлаждат в хладилника. Оформят се между дланите на идеално кръгло топче. За по-голяма прецизност, тези бисквити го изискват, аз не се доверих на сантиметрите, а предпочетох да измервам тестото за бисквитите на кантарче, а то е точно 17 грама всяка. Подреждат се в тавата на разстояние едни от други. Следват другите охладени фитили. Ако помещението, в което се приготвят бисквитите, е топло, е добре след като се оформят да се оставят на студено, докато се загрее фурната.
Бисквитите се пекат на 160-165 градуса за около 12-14 мин. Трябва да имат съвсем лек розов цвят, но да останат с восъчен цвят отгоре. Изваждат се, оставят се в тавата за 10/15 мин и се охлаждат върху решетка.
След като се охладят се слепват с шоколад. Шоколадът се разтопява на водна баня. Приготвя се книжен корнет и се излива шоколадът. За слепването на бисквитите по двойки е необходимо много малко шоколад, той не трябва да се разтича по бисквитата. След като се слепят се подреждат изправени, докато се стегне шоколадут.
Слепените сладки се съхраняват на стайна температура в стъклен буркан с винт за около 2-3 седмици.
Източник: kulinarno-joana.com
Сладките имат произход от областта Пиемонте, а това е областта на лешниците в Италия. Известни са още от 19 век и първоначално са работени само с лешниково брашно, което по презумпция е било по-достъпно в тази област на Италия.
Днес има много варианти на бисквитка, като разновидност с бадеми и какао и се нарича Baci Dorati или златна целувка. В основата си е маслено тесто с добавка от фино смлени печени лешници. Бисквитата е пръхкава, топяща се в устата с прекрасен лешников/бадемов вкус.
Baci di Dama в буквален превод означава Целувките на дамата, лешникови топчета, слепени с шоколад, които наподобяват устни, готови за целувка.