Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Козуначен сладкиш»Козуначена торта с шоколадови стърготини

Козуначена торта с шоколадови стърготини

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Козуначена торта с шоколадови стърготини
Снимка: Мария Божилова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Не чакайте Великден, за да се насладите на вкусен козуначен сладкиш"

Необходими Продукти

  • козунак - 1 бр. кръгъл (с бадеми)
  • козе прясно мляко - 1 л
  • лимецово брашно - 10 с.л.
  • кафява захар - 12 с.л.
  • яйца - 4 бр.
  • ванилия - 1 бр. (0.2 г)
  • какао - 1 с.л.
  • шоколадови стърготини - 300 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Козето мляко се изсипва в млековарка, като се отделя 100 мл студено мляко в отделна купа.

Прибавя се захарта и се слага да ври докато се стопи захарта, като периодично се разбърква.

Жълтъците се отделят от белтъците.

Брашното се изсипва с малка купа и се разбърква със 100 мл студено мляко.

Прибавят се жълтъците и се разбърква много добре до получаване на хомогенна смес.

След като захарта се стопи, в млякото се изсипват брашното с яйцата.

Кремът се вари до сгъстяване при продължително бъркане, след което се сваля от котлона и се оставя 30 мин. да изстине.

Белтъците се разбъркват с ванилията на сняг, след което се прибавят към изстиналия крем и се разбърква много добре.

Кремът се разделя на две части, като към едната се прибавя какаото и се разбърква.

Козунакът се издълбава в средата, като се внимава да не се счупят стените.

Вътрешността на козунака се прибавя към белия крем и се разбърква много добре.

Със сместа от бял крем се напълва вътрешността на козунака.

Кафявият крем се намазва отгоре и отстрани на тортата.

Козуначеният сладкиш се украсява с шоколадови стърготини.

Оставя се да престои няколко часа, след което се консумира.

Козуначената торта с шоколадови стърготини е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: