Начин на приготвяне
Започнете първо с крема. В съда, в който ще варите крема, поставете студеното прясно мляко, нишестето и захарта, разбъркайте много добре до гладка смес.
Поставете съда на котлона на бавен огън и варете до сгъстяване на крема, като към края добавяте и ванилията. Завийте съда със стреч фолио и оставете крема да се охлади напълно.
Разбийте сметаната на пухкав крем и към нея добавете на части от изстиналия крем, при непрекъснато бъркане с миксера, оставете готовия крем настрани.
В подходяща чиния или поднос поставете ринг стена с размери 22 см. Нарежете козунака на филии с ширина 1 см, наредете 1 ред от тях една до друга, като празните места запълвате с изрезки от него.
Сиропирайте с половината прясно мляко с разтворената захар в него, разстелете половината крем, а върху него с чаена лъжичка разпределете равномерно сладкото от сини сливи. Наредете втори ред филии козунак и ги сиропирайте с останалото мляко.
Нанесете равномерно крем върху тях, като заделите около 1 ч.ч. (от 200 г) за по-късно.
Поставете в хладилник за не по-малко от 3 часа, за да стегне кремът, след което, като извадите тортата от хладилника, премахнете внимателно ринга и нанесете заделения крем по стените на тортата.
В малка тава начупете парче от козунака и поставете в предварително загрята на 80 градуса фурна, печете докато стане на сухар.
Като се поохлади с пръсти натрошете на малки трохички, с които украсете с натрупване цялата повърхност и отстрани на тортата, и заприличва на един голям и безкрайно вкусен Наполеон!
Коментари