Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Козуначен сладкиш»Безкрайно вкусна козуначена торта

Безкрайно вкусна козуначена торта

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Безкрайно вкусна козуначена торта
Снимка: Мария Симова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
40 мин.
Порции
10
"Три неща са безкрайни - Вселената, човешката глупости ... и насладата, която ще получите от тази торта"

Необходими Продукти

  • козунак - 500 г
  • за крема
  • прясно мляко - 600 мл
  • нишесте - 60 гр царевично
  • захар - 150 гр
  • ванилия - 1 ампула
  • течна сметана - 250 мл
  • за сиропиране
  • прясно мляко - 150 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сладко от сини сливи - 1 бурканче за плънка
  • козунак - трохи за украса
  • шоколадови яйца - 3 бр. малки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете първо с крема. В съда, в който ще варите крема, поставете студеното прясно мляко, нишестето и захарта, разбъркайте много добре до гладка смес.

Поставете съда на котлона на бавен огън и варете до сгъстяване на крема, като към края добавяте и ванилията. Завийте съда със стреч фолио и оставете крема да се охлади напълно.

Разбийте сметаната на пухкав крем и към нея добавете на части от изстиналия крем, при непрекъснато бъркане с миксера, оставете готовия крем настрани.

В подходяща чиния или поднос поставете ринг стена с размери 22 см. Нарежете козунака на филии с ширина 1 см, наредете 1 ред от тях една до друга, като празните места запълвате с изрезки от него.

Сиропирайте с половината прясно мляко с разтворената захар в него, разстелете половината крем, а върху него с чаена лъжичка разпределете равномерно сладкото от сини сливи. Наредете втори ред филии козунак и ги сиропирайте с останалото мляко.

Нанесете равномерно крем върху тях, като заделите около 1 ч.ч. (от 200 г) за по-късно.

Поставете в хладилник за не по-малко от 3 часа, за да стегне кремът, след което, като извадите тортата от хладилника, премахнете внимателно ринга и нанесете заделения крем по стените на тортата.

В малка тава начупете парче от козунака и поставете в предварително загрята на 80 градуса фурна, печете докато стане на сухар.

Като се поохлади с пръсти натрошете на малки трохички, с които украсете с натрупване цялата повърхност и отстрани на тортата, и заприличва на един голям и безкрайно вкусен Наполеон!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Величка  Калева
Величка Калева
А шоколадовите яйца за къде са?
09.04.2018 16:20
1
Покажи всички подкоментари