Начин на приготвяне
Върху дъното на форма с размер 20 см в диаметър, постиламе хартията за печене и чак тогава стягам със стените на формата. Разтопяваме шоколада на пара.
В тенджерка сипваме студена вода, слагаме стъклена купа върху нея, но да не се потопява във водата. Начупвам шоколада и добавям маслото. Включвам котлона и когато водата заври, изключвам. Шоколадът е разтопен. Нужно е само да се разбърка хубаво.
Разделям белтъци от жълтъци. Разбивам за съвсем кратко белтъците на максимална мощност на миксера или само до като станат на пяна. Сега започвам разбиването им от минимална степен, като постепенно увеличавам мощността. Разбивам до момента, когато като извадя накрайниците и част от белтъците остават по накрайниците и образуват твърди и лъскави, леко извити надолу връхчета.
В друга купа разбивам жълтъците и захарта до побеляване и пухкавост. Добавям разтопения шоколад и разбивам. Пресявам брашното с бакпулвера и нишестето. Добавям брашнената смес на няколко етапа, като вече не разбивам с миксера. Редувам с добавянето на белтъците. Разбъркването е много внимателно, за да не спаднат белтъците. Изсипвам тестото във формата.
Печенето е в загрята до 175 градуса фурна за около 30 минути.
В купичка разтварям с вода нишестето за черешовия крем. Прецеждам черешите, а сокът изсипвам в тенджерка. Загрявам черешовия сок, добавям нишестето и с постоянно бъркане сварявам до сгъстяване. Добавям черешовата ракия. Добавям и черешите, разбърквам и оставям да изстине. Отделям 8 черешки за декорация.
Изстиналия блат разделям на три части с помощта на остър нож или конец. Около първия блат захващам обръч за торта. Изсипвам изстиналия черешов крем и оставям на студено да стегне. Когато черешовия крем стегне, разбивам 200 мл сметана с пак. втвърдител, с. л. пудра захар и пакетче ванилия. Намазвам цялото количество разбита сметана върху черешовия крем.
Покриваме тортата с втория блат. Притискам леко и напръсквам блата с част от черешовата ракия. Разбивам 200 мл сметана с пакетче втвърдител, с.л. пудра захар и ванилията. Изсипвам 50 гр люспи черен шоколад и разбърквам леко със силиконова лопатка. Изсипвам сметановия крем върху втория блат и заглаждам.
Напръскваме последния блат с черешова ракия и го слагаме върху тортата, като притискаме леко. Слагаме тортата на студено да стегне за една нощ.
Когато тортата престои няколко часа на студено, блатовете се напояват и не са вече сухи. На другия ден свалям обръча за торта, но преди това отлепям внимателно с нож. Разбивам 200 мл сметана с пакетче втвърдител, с.л. пудра захар и ванилия.
Намазвам със сметаната тортата отгоре и отстраните. Заглаждаме и залепяме от шоколадовите люспи странично на тортата и само едно малко кръгче в средата. Така се запазва декорацията на оригиналния вариант на немската торта Шварцвалд.
Разбиваме и последните 200 мл сметана с пак. втвърдител, с.л. пудра захар и ванилия. С помощта на шприц правим осем големи розички върху тортата, а върху всяка розичка поставяме по черешка от компота.
Коментари