Пържени картофи

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
1k
5k
31
17k
23/06/2008
"Традицията повелява поне веднъж седмично да се събираме със скъпи приятели на пържени картофи и бира!"
Приготвяне40 мин.
Готвене15 мин.
Общо55 мин.
Порции3-4
Сготви+1 точка
47 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо88 938
  • Преглеждания за месеца1279
  • Преглеждания за седмицата89
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.6 от 5
  • Сготвена47

Необходими Съставки

  • картофи - 1 кг
  • олио - за пържене
  • сол - на вкус
* мерки и количества
Пържени Картофи

Начин на приготвяне

Картофите се обелват и нарязват на пръчици със сечение 1x1 см. Накисват се за малко в студена вода, за да се премахне част от скорбялата, след което се отцеждат и подсушават добре върху домакинска хартия.

Олиото се загрява във фритюрник до 160°С, след което се слага шепа картофи да се пържат. Не се слага по-голямо количество, за да не се понижи прекалено температурата на олиото. Пържат се няколко минути (4-8 мин.), в зависимост от сорта картофи, докато станат бледо - златисти, като се разбъркват от време на време, за да не залепнат.

Изваждат се и се оставят върху кухненска хартия за около 30 мин., за да се отцедят добре. Същото се повтаря и с останалите картофи. Преди сервиране фритюрникът се нагрява до 190°C и всички картофи се слагат да се пържат за 2 мин., докато станат хрупкави и златисто - кафяви.

Пържените картофи се сервират веднага, поръсени със сол и се предлага майонеза. По желание се поръсват с настъргано сирене.

Комбинирана белачка с две остриета 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комбинирана белачка с две остриета 2в1
3.99 лв.
Виж ››

Винаги под ръка и винаги на разположение - удобна за употреба комбинирана белачка в помощ на добрите домакини.

Рейтинг

5 11
4 4
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
marcheva14
marcheva14
24.01.2017 23:38
Разрешавам си да кача още една снимка на пържени картофи на тиган и с мазнина наполовина олио и наполовина зехтин. Станаха чудесни и хрупкави.
6
2
Saber Lion
Saber Lion
19.11.2016 10:18
Класическа рецепта! Универсална гарнитура към всеки вид месо!
0
0
Ваня Благоева
Обожаваме ги вкъщи!
1
0