Начин на приготвяне
Лукът се почиства и нарязва на ситно. Поставя се в дълбок тиган заедно със сгорещеното олио, да се запържи.
Прибавя се измитият и отцеден ориз, разбърква се и се оставя да се запържи леко, докато стане стъклен.
Постепенно се наливат 5 ч.ч. вода. Когато водата поеме, но не е напълно готов, оризът се сваля от котлона.
Сиренето го натрошаваме на едро и го прибавяме към ориза, добавяме солта, черния пипер, джоджена и зелените подправки, предварително нарязани на ситно.
След като поизстине малко сместа, добавяме яйцата и разбъркваме добре. От получената плънка се завиват сърмички в лозов лист.
Подреждат се в тенджера, отгоре върху тях се поставя порцеланова чиния и се налива вода, да покрие сармичките около 1 пръст.
Поставят се на котлон и се засича 30 минути от завирането им.
Консумират се лозови сарми с плънка от яйца и сирене топли и студени.