Начин на приготвяне
Листата се попарват за секунди всяко едно в гореща вода и се оставят в гевгир да се отцедят от водата.
Двата вида лук се режат и се задушават в олиото. Към тях се добавя измитият и почистен ориз и булгур.
Разбърква се и се налива 1 ч.ч. вода. Оставя се на бавен огън да покъкри, докато изври водата.
След това добавяме натрошеното сирене и разбитото яйце, разбъркваме и махаме от котлона.
Овкусяваме със сол, черен пипер и пресен копър. Слагаме по една чаена лъжичка от сместа на всеки лозов лист и завиваме сармите. Преди да поставите навитата сарма в тенджерата, я стиснете леко в дланта си, да се отцеди от водата и да остане плътна лозова сарма.
Повторете процедурата, докато свършат продуктите. Така подредените лозови сарми в тенджерата ги полейте с олио и налейте вода, докато се покрият сармичките.
Поставете една чинийка да ги притисне и ги сложете да се варят на бавен огън, ако засилите огъня, има вероятност сармите да се разкъсат и оризът да излезе, затова ги варете на тих огън.
Докато се варят лозовите сарми с булгур, си пригответе млечен сос от кисело мляко, чесън и копър и при сервиране го поднесете като добавка към лозовите сарми с булгур и сирене.
Да ви е сладко!