Супа от домашен петел

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2012k7302k1
Супа от домашен петел
Снимка: Невена Блажева Иванова
4 / 5
05/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
6
"Вкусна супа, която ще ви върне към най-хубавите моменти от детството"

Необходими Продукти

  • петел - цял + дреболиите
  • лук - 2 глави
  • моркови - 2 бр.
  • чушки - 1 бр. зелена
  • фиде - 1 шепа
  • целина - 1 резен
  • сол
  • магданоз
  • черен пипер
  • за застройката
  • жълтъци - 2 бр.
  • лимонена киселина
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изчистения, измит и отцеден петел слагам в дълбока тенджера. Моят беше в изчистено състояние 3. 5 кг. Наливам студена вода докато се покрие целия.

Добавям и дреболиите, но без дробчето - него запарвам отделно, за да не ми почернее супата. Като започне да завира припенвам и отстранявам пяната.

След припенването добавям нарязания на ситно лук, чушка, моркови и целина, добавям и сол на вкус.

Варя до пълна готовност, като от време на време обръщам петела. След като е сварен напълно, изваждам петела, обезкостявам гърдите и накъсвам или нарязвам на дребни късчета.

От бульона отделям, прецеждам и съхранявам за други ястия, а към супата прибавям накъсаното месо, дробчето, фидето и слагам на котлона да поври за още 10 минути.

За застройката разбивам жълтъците с щипка сол, прибавям към тях няколко капки лимонена киселина, /разтворена във вода/ и няколко капки в супата.

С черпака гребвам от супата, прибавям към застройката, разбърквам и след това сипвам от високо застройката в тенджерата.

Така приготвената пилешка супа поднасям с магданоз, по желание с лют и черен пипер.

Супата от домашен петел е готова.

Бележка: Останалата част от петела и бульона приготвям основни ястия - по желание с ориз, картофи или грах.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: