Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Домашен петел със зеленчуци

Домашен петел със зеленчуци

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Домашен петел със зеленчуци
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
115 мин.
Порции
8
"Страхотен вкус, който ще постигнете само с домашно отгледано пиле и нашата изпитана рецепта"

Необходими Продукти

  • петел - около 2 кг (домашен)
  • картофи - 6 бр. големи
  • моркови - 4 бр.
  • лук - 3 глави
  • арпаджик - 10 бр. (едър)
  • чесън - 1 глава
  • универсална подправка - 1 с.л. зеленчукова
  • масло - 60 г
  • розмарин - 1 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото на домашните петли е с тъмно червено и жилаво (мускулесто) месо и има нужда от предварителна топлинна обработка.

Нарежете почистения и измит много добре петел на големи порции. Подредете в тенджера порциите, налейте 2 пръста вода над месото, посолете и прибавете зеленчуковата подправка.

Поставете на силен огън да заври, но преди да е заврял отпенвайте образувалата се пяна, след като заври намалете огъня и оставете да поври за 1 час.

През това време обелете и нарежете зеленчука, картофите на едри резени, лука на едри полумесеци, морковите на едри филийки, посолете ги, поръсете с половината с.л. розмарин и разбъркайте добре да се овкусят.

Намажете дъното и стените на голяма тава с капак с половината част от маслото. Прибавете нарязания зеленчук и разпределете равномерно на дъното на тавата. Подредете порциите месо в тях, намажете ги с останалото масло и поръсете с останалия розмарин и черен пипер.

Обелете арпаджика и чесъна, поставете ги цели хаотично. Налейте половин чаша прецеден бульон от варенето на петела, затворете капака на тавата и я поставете в предварително загрята фурна на 200 градуса, печете около 1 час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: