Начин на приготвяне
Младият домашен петел, за разлика от старият, не е необходимо да се вари предварително, но аз препоръчвам, за да стане по-крехко месото.
Нарязваме месото на порции, фенера може да го махнем от ястието. Слагаме да се вари за около 30 минути, тъй като домашното месо е малко по- жилаво. Месото не трябва да се свари напълно.
През това време си подготвяме зеленчуците. Морковите и картофите режем на по-дебели колелца. Гъбите на едро, а граха трябва да сварим до такава степен, че леко да омекне.
След като сме извадили месото от врящата вода, както и граха, започваме да редим в тенджерата, в която ще печем.
Нарязваме суджука на кръгчета и го редим най- отдолу. Отгоре редим морковите и граха, след това ред месо и солим със сол, черен пипер, и червен пипер. Нареждаме картофите и отгоре останалото месо, слагаме дафиновият лист.
Най- отгоре редим лука, който сме нарязали на полумесеци. Сипваме 2 ч.ч вода и 3 с.л. олио. Слагаме капак на тенджерата, ако има дръжка я махате.
Тенджерата, която ползвам, е подходяща за готвене във фурна и е със стъклен капак, след премахването на дръжката остава дупка, аз слагам алуминиево фолио, за да не излиза парата и да се задуши ястието.
Печем на 200 градуса около 70 минути.