Начин на приготвяне
Нарежете месото на парчета и сложете в тенджера под налягане със захарта, оцет и малко сол. Сипете вода до максимума и затворете тенджерата.
Сложете на котлона и оставете месото да се свари, след като заври и тенджерата индикира, намалете котлона на средна температура и варете един час. Почистете лука, чесъна и моркова.
Нарежете на ситно и сложете в тенджерка със зехтин и запържете, пържете до омекване на зеленчуците и добавете доматеното пюре и червения пипер. Разбъркайте.
Извадете сварения петел, отцедете бульона, накъсайте месото и го сложете в тенджерата при зеленчуците. Сипете бульона от варенето, подправете със сол, черен пипер и оставете да кипне.
След завиране сложете отцедения грах и разбъркайте. Сложете брашното, малко червен пипер и малко от бульона в едно бурканче. Сложете капачката и го раздрусайте енергично с ръка, така че сухите съставки да се разтворят.
Сипете брашнената кашичка в тенджерата при граха и месото, разбъркайте и гответе 15 минути до сгъстяване на соса.
Грахът с домашен петел е много вкусна яхния.