Начин на приготвяне
Приготвих тази пита за зетя! Пожелавам му здраве, изобилие от щастливи мигове, късмет и успехи!
Активира се маята, като се натрошава в топло прясно мляко с лъжица захар и добавяме 2 с.л. брашно. Когато бухне, се сипва в средата на брашното, добавят се яйцата без един жълтък, сол, олио и разбиваме с вилица.
Замесва се тесто, като при месенето се вкарва и разтопеното масло. Оставих тестото в торбичка, намазана с олио, за 3 часа в хладилника. Изважда се и премесваме с малко брашно.
Отделете малко топче за центъра с големина на кайсия. Останалото тесто за питата разделете на 11 топки.
Тавата е диаметър 26 см, намазва се с олио или върху хартия за печене.
5 топки от тестото разточете на кръгче като малка чиния. Срежете от долната страна от средата надолу като радиус и после нарежете на ленти от едната страна.
В цялата част на тестото поставете сладко от череши и започвате да навивате като фуния. Наредете ги в тавата на разстояние.
Останалите разточете на правоъгълник, отдолу нарежете ленти като гребен и отгоре разпределете череши, ползвах само плодовете.
Навива се като руло и прегъвате на две през средата.
Поставете топчето в средата, обвито с едно руло, другите наредете между фуниите.
Оставете сладката питка за 15 минути, намажете с разбит жълтък с 1 с.л. олио и поръсете сусам. Печете в загрята фурна 170°C до златист цвят без вентилатор.
Извадете и намажете празничната питка с масло, покрива се кърпа за 5-10 минути.
Чудесна пита за празника се получи - пита със сладко от череши за Петровден!
Добър апетит!