Начин на приготвяне
Може да използвате плодове от сладко или компот, много подходящи са и пресните боровинки и горски плодове.
Първо се заемете с приготвянето на пясъчното тесто. Замесете го от маслото, брашното, захарта, бакпулвера и жълтъците. Готовото тесто разделете на 2 половини. Едната част оформете на топка и увийте във фолио. Приберете за 15 минути във фризра.
Намазнете и набрашнете тава с диаметър 22-24 см. Половината от тестото разстелете на дъното. Притиснете добре към основата и оставете настрана.
Смесете киселото мляко с брашното/нишестето.
Разбийте белтъците на твърд сняг заедно със захарта и ги добавете на части към киселото мляко. Внимателно разбъркайте, защото белтъците не бива да спадат.
Сипете сладкото от череши върху блата, като се опитайте да оставите 1 см от края. Отгоре сипете сместа с киселото мляко и внимателно загладете с шпатула.
Извадете охладеното тесто от фризера и го настържете отгоре. Ако искате, може да поръсите и със сурови бадеми, които са предварително нарязани.
Включете фурната на 180 градуса. Изпечете крем питата за около 40 минути. След това изключете фурната и оставете вратичката леко отворена - така питата ще се охлади равномерно. След това я приберете в хладилника, за да се охлади допълнително.
Крем питата със сладко от череши и бадеми е чудна!
Коментари