Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Мини бананови хлебчета

Мини бананови хлебчета

Мини бананови хлебчета
Снимка: Теодора Мещерова
1 / 4
02/07/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
16
"Може да ги гарнирате с масло или конфитюр по избор. Ще получите идеалната закуска."

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + за доумесване
  • банани - 5 бр. /презрели и на стайна температура/
  • мая - 1 кубче /42 г/
  • захар - 1 ч.л. /или мед/
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 2 бр. /за намазване/
  • прясно мляко - 400 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява и се слага в тава. Маята се слага в 150 мл затоплено мляко, заедно със захарта /меда/ и 1 с.л. брашно.

Разбърква се и се оставя 15 минути да се активира. Бананите се обелват, начупват се в купа и се намачкват с вилица.

След като маята се е активирала, се слага при брашното, заедно с пюрето от банани, останалото мляко и солта.

Отначало тестото ще ви лепне заради бананите. Но не се отказвайте. Добавяйте брашно и месете, докато се получи еднородна смес.

След това прехвърлете тестото на набрашнен плот и месете още 10-15 минути, докато стане гладко, меко и еластично тесто.

Сложете го в намазнена и набрашнена купа и го покрийте с кърпа. Оставете го да втаса за около час или докато удвои обема си.

При мен втаса за около 40 минути. След като тестото е вече втасало, прехвърлете го отново на набрашнен плот, размесете го и късайте топки от него, които с помощта на дланите размесете, така че да се образува идеална топка.

Подреждайте банановите хлебчета в предварително застлана с хартия за печене правоъгълна тава, която сте намазали с олио.

Намажете хлебчетата с разбитите яйца и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до приятен златист загар.

Да ви е сладко с тези мини бананови хлебчета!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: