Начин на приготвяне
Първото, което трябва да направим, е да си почистим и измием ментата.
Вземаме си една кофа, която трябва да е 10-литрова, и нарязваме самата мента в нея.
Ментата трябва да е толкова, че да може да се напълни кофата.
Може да си направите и по-малко количество за зимата, като си намалите количеството вода и захар.
След като сме нарязали ментата, добавяме лимонената киселина и добавяме 3 литра вода.
Притискаме добре листата ментата.
Покриваме кофата с мента с торбичка и оставяме да престои 24 часа.
От време на време притискаме самата мента отново.
Когато изтече времето, прецеждаме сместа и изхвърляме листата от мента.
Получава се 3 литра течност от мента.
На литър течност се добавя 2 кг захар.
Първоначално добавяме 5 кг захар, и ако тази захар се поеме за 24 часа от течността и се разтвори от нея, тогава си добавяме на порции и последният килограм.
Добавяме толкова много захар, защото самата захар се явява консервант за сиропа.
Също и лимонената киселина и спомага, но в случая захарта е тази, която е важна, за да не заваряме бутилките.
След като сме сложили и захарта, отново покриваме с торбичка и оставяме за 24 часа да се разтвори, като отново разбъркваме от време навреме.
Ако течността е поела цялото количество, си добавяме и останалата захар.
Получава се 5 литра и половина сироп от мента.
Когато всичко е поето, оцветяваме количеството сироп с боята, като разбъркваме добре.
Готовия сироп от мента за зимата (без стерилизация) пълним в сухи и чисти бутилки, затваряме добре и прибираме.
Може да се ползва за домашни коктейли.