Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Ароматни испански хлебчета

Ароматни испански хлебчета

Ароматни испански хлебчета
Снимка: Теодора Мещерова
2 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
19
"Цели 19 ароматни испански хлебчета с маслини...МММммм...искаме да си намажем едно с масло"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + за доомесване
  • маслини - 150 г без костилка
  • гъби - 250 г консервирани
  • мая - 1 кубче /42 г/
  • лук - 1 глава
  • мащерка - 1 ч.л.
  • босилек - 1 ч.л.
  • риган - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 300 мл
  • олио - 20 мл
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

250 мл от прясното мляко се затопля и в него се слагат маята, захарта и 1 с.л. брашно. Разбърква се и се оставя да се активира за 15 минути.

Маслините и гъбите се нарязват на ситно. Брашното се пресява и се слага в тава. Към него се добавят вече активираната мая, сол, риган, малко мащерка, както и нарязаните маслини и гъби.

Добавя се и останалото прясно мляко и се замесва тесто, като се добавя по малко брашно. Трябва да стане меко и еластично. Прехвърля се на набрашнен плот и се меси, докато не останат никакви бучки - около 10-15 минути.

Вече готовото тесто се прехвърля в намазнена голяма купа и се оставя да втаса, докато удвои обема си. През това време лукът се нарязва на много тънки полумесеци и се запържва в олиото, докато стане златист.

След като тестото е втасало, се размесва отново и от него се оформят топки, като във всяка топка се слага по малко от запържения лук.

Подреждат се малките питчици в тава, застлана с хартия за печене, която е намазана с олио, и се оставят да втасат за още 30 минути.

След това се намазват с разбит жълтък, поръсват се с мащерка и се пекат в предварително загрята на 180 °C фурна до златисто.

Броят на ароматните хлебчетата зависи от големината им. При мен излязоха 19 ароматни испански хлебчета.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: