Начин на приготвяне
Загасете содата в оцета и директно към нея сипете двата вида брашно и солта (лимецовото е по-ситно, затова него може да пресеете).
Сипете водичката и олиото и замесете тесто, към което ръсвайте по малко лимецово брашно, докато спре да ви лепне. Внимавайте да не го направите прекалено твърдо.
От тази доза се получават три хлебчета, затова разделете тестото на три топки и сплескайте всяка. В центъра й сложете от нискомасления кашкавал и затворете подгъвайки краищата навътре - към средата. Оформете топчета и ги поръсете с ароматните подправки.
Има два начина да изпечете - на тиган (както е в моя случай) или във фурна. В първият случай, намазнете тигана и поставете хлебчетата на умерен огън, захлупени плътно с капак. След 4 минутки намалете огъня почти до минимум и обърнете да се пекат от другата страна за още 4 минути.
Повторете обръщането още веднъж за по 4 минути като накрая увеличите малко огъня. Може да разчупите едно хлебче, за да проверите дали е изпечено добре и ако не да повторите процедурата с обръщането (след всяко, капака се захлупва отново плътно).
Другият вариант е да ги сложите в загрята на 175 градуса фурна без вентилатор за около 18-20 минути или докато порозовеят.
По желание може да поръсите с още настърган кашкавал към края на печенето. Поднесете хлебчетата топли и се насладете на здравословна закуска.
Тъй като са диетични, съдържат много малко сол, а нискомасленият кашкавал няма силен вкус, затова ароматните подправки компенсират това донякъде.
И все пак, за да обогатите вкуса им, поднесете ги със пуешко филе, добре овкусени свежи салати или зеленчуци.
Добър апетит!