Начин на приготвяне
250 мл от прясното мляко се затопля и в него се слагат маята, захарта и 1 с.л. брашно. Разбърква се и се оставя да се активира за 15 минути.
Маслините и гъбите се нарязват на ситно. Брашното се пресява и се слага в тава. Към него се добавят вече активираната мая, сол, риган, малко мащерка, както и нарязаните маслини и гъби.
Добавя се и останалото прясно мляко и се замесва тесто, като се добавя по малко брашно. Трябва да стане меко и еластично. Прехвърля се на набрашнен плот и се меси, докато не останат никакви бучки - около 10-15 минути.
Вече готовото тесто се прехвърля в намазнена голяма купа и се оставя да втаса, докато удвои обема си. През това време лукът се нарязва на много тънки полумесеци и се запържва в олиото, докато стане златист.
След като тестото е втасало, се размесва отново и от него се оформят топки, като във всяка топка се слага по малко от запържения лук.
Подреждат се малките питчици в тава, застлана с хартия за печене, която е намазана с олио, и се оставят да втасат за още 30 минути.
След това се намазват с разбит жълтък, поръсват се с мащерка и се пекат в предварително загрята на 180 °C фурна до златисто.
Броят на ароматните хлебчетата зависи от големината им. При мен излязоха 19 ароматни испански хлебчета.
Да ви е сладко!