Начин на приготвяне
Разбиваме яйцата и захарта на пухкав крем.
Добавяме брашното, солта, ванилията и бакпулвера и отново разбиваме до хомогенна смес.
Покриваме правоъгълна тава с лист хартия за печене и леко я намасляваме. Изсипваме сместа отгоре и заглаждаме.
Печем блата в загрята фурна на 160 °C около 15-18 минути до златисто.
Изваждаме изпечения пандишпанов блат и го оставяме да изстине. След това го разрязваме през средата на широката част, за да получим два еднакви по-малки блата.Налагаме ги един върху друг и изрязваме отстрани краищата, за да оформим и заравним.
Намазваме отгоре и двата блата с по 2 с.л. сладко от боровинки и оставяме настрани.
Разбиваме сметаната със захарта и ванилията на пухкав крем. От него отделяме половината настрани и го прибираме в хладилника.
В другата половина от сметановия крем сипваме предварително разтворения във вода и след това загрят за кратко желатин. Разбъркваме и намазваме с него единия блат върху намазаната част със сладкото.
Заглаждаме и отгоре поставяме втория блат с намазаната със сладко част нагоре.
Разтопяваме шоколада и го смесваме с течната сметана и пудрата захар.
С тази глазура намазваме отгоре сглобения сметанов сладкиш и заглаждаме.
Прибираме в хладилника за една нощ да се стегне.
Нарязваме сладкиша на малки пастички и отгоре върху всеки шприцоваме розички от отделената сметана.
Върху всяка от лесните петифури поставяме по една боровинка.
Сервираме нашите боровинкови петифури на специалните си гости.
Коментари