Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Яхния»Спанак с елда или ориз на тиган

Спанак с елда или ориз на тиган

Спанак с елда или ориз на тиган
Снимка: Анонимен
1 / 2
14/07/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Полезна вегетарианска гозба! Сервираме спанак с елда или ориз на тиган с гарнитура от доматки"

Необходими Продукти

  • зехтин - 5 с.л.
  • лук - 1 глава
  • моркови - 2 бр.
  • спанак - 400 г замразен
  • елда - 100 г (може да се направи и с ориз)
  • зеленчуков бульон - 1 кубче + 2 ч.ч. вода
  • черен пипер - щипка
  • джоджен - 1 с.л.
  • сол - 1/4 ч.л.или на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата общо отнема около 30-40 минути и е около 4 порции.

Извадете спанака от фризера да се отпусне.

Слагаме по-голям тиган на котлона на висока температура.

Сипваме 5 супени лъжици зехтин или олио.

Междувременно бързичко нарязваме на дребно морковите и лука и ги слагаме в тигана да се задушават.

След няколко минути прибавяме замразения спанак директно, без да се размразява, към тигана със зеленчуците.

Разбъркваме редовно, може да обръщате блокчето от спанак, за да се разтопи от всички страни по-бързо. Отнема доста време, докато се отпусне и се размрази.

Измиваме 100 г елда (гречка), при мен беше около половин чаена чаша.

Разбъркваме яденето и добавяме елдата. Ако желаете, може да се сложи ориз вместо елда, но може да трябва повече или по-малко вода.

Поръсваме с 1 кубче зеленчуков бульон.

Заливаме с 2 чаени чаши вода или 2 към 1 спрямо елда-та.

Разбъркваме хубаво, надявайки се спанакът да се е размразил най-накрая.

Като елдата със спанак започне да завира в тигана, намаляваме котлона на средно до средно-слаба температура.

Оставяме да къкри 10тина минути, като разбъркваме от време на време и следим дали елдата е попила водата.

Поръсваме 1 голяма щипка джоджен, черен пипер на вкус и малко сол и разбъркваме хубаво.

Когато водата почти се е изпарила, можем да изключим котлона и да оставим елдата на тиган да попие останалата течност за още 5-10 минути.

Сервираме спанак с елда или ориз на тиган с гарнитура от доматки на филийки или друго по ваш вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: