Начин на приготвяне
Спанакът се измива и отцежда. Оризът се вари във вряща подсолена вода според указанията на опаковката. Карфиолът и морковите се слагат в гевгир над врящия ориз, за да се сготвят на пара, като се похлупват с капак.
За рецептата съм използвала замразени карфиол и моркови, но разбира се могат да се използват и пресни зеленчуци. Откъсват се листата на ментата. Оставят се настрана няколко по-малки.
Останалите се слагат в блендера. Към тях се прибавят 3 с.л. кисело мляко, сока от половината лимон и малко вода. Блендират се до идеално гладък зелен сос. Отлива се в малък съд и се слага в хладилника.
Без да се мие блендерът, в него се слага останалото кисело мляко и лимонов сок. Добавят се куркумата, къри и балсамовият оцет. Чесънът се обелва. Джинджифилът се обелва и нарязва на ситно.
Добавят се в блендера. Сместа се блендера до хомогенност. Получената марината се изсипва в голяма тава. На пилешкото филе се правят леки разрези. Овалва се в маринатата.
Когато карфиолът и морковите са готови, се слагат в тавата с пилешкото филе. Поръсват се с кимиона и черния синап. Всички се разбърква.
Пече се пилешкото със зеленчуци в предварително загрята на 220 °C фурна за около 15 минути, до сготвяне на пилешкото и запичане на зеленчуците.
Когато оризът е готов, се отцежда.
Плоските питки се стоплят в микровълновата за по 30 секунди.
В чинийка се слага от ориза. Към зеленчуците се добавя спанак и се разбърква. Върху канапето от ориз се разполагат зеленчуците. Отгоре се слага пилешкото филе.
Лютата чушка се нарязва на тънки колелца. Порцията се поръсва с дресинга и лютата чушка.
Аранжира се с отделените листенца мента. Добавя се плоска питка.
Пилето по индийски с бейби спанак възбужда вкусовите ви рецептори.