Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Плодови сладкиши»Маслен прасковен кейк с Дулсе де Лече

Маслен прасковен кейк с Дулсе де Лече

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Маслен прасковен кейк с Дулсе де Лече
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
12
"Топящ се в устата плодов сладкиш, с който да поглезите всички любими хора."

Необходими Продукти

  • брашно - 180 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • праскови - 1 бр. голяма или 2 средни
  • дулсе де лече - 250 г
  • масло - 260 г на стайна температура
  • захар - 200 г
  • яйца - 3 бр.
  • ванилия - 2 ч.л. екстракт
  • лимонов сок - 1 с.л. прясно изцеден
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прасковен кейк с Дулсе де Лече, приготвен с внимание към детайлите и любов.

Сложете 60 грама от маслото, 1 лъжичка ванилов екстракт и цялото количество Дулсе де Лече в малка касерола на котлона при умерена температура. Бъркайте в продължение на около 10 минути за да се получи гладък карамелен сос.

Сипете го на дъното на форма за кейк, предварително намазнена и набрашнена (22 см диаметър).

Обелете и почистете праскови от костилките. Нарежете ги на тънки парченца и сложете равнимерно върху карамеления сос.

Продължете с приготвянето на самия маслен кейк:

Разбийте мекото масло със захарта до получаване на пухкав крем. Добавете едно по едно яйцата при непрестанно разбиране. Накрая сложете и брашното на части пресято с бакпулвера и щипка сол. Трябва да се получи много фина и кремообразна смес. Ароматизирайте с другата лъжичка ванилов екстракт и добавете малко прясно изцеден лимонов сок, за да подсилите действието на набухвателя. Не слагайте цитрусовия сок в началото, а точно в края.

Сипете сместа върху прасковите и карамеления сос, част от него ще попие в кекса, а останалото на дъното ще образува разкошна коричка.

Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 40-50 минути.

След като кейкът с праскови е добре изпечен, го оставете за 10 минути във формата и чак тогава обърнете върху голяма чиния или поднос.

Поднесете топъл с топка сладолед или оставете да изстине и поръсете с малко пудра захар.

Източник: Cookidoo

Забележка: Въпреки че по оригиналната рецепта този плодов кейк трябва да се пече 50 минути, в моя случай беше готов за 35-40 и то с доста добър загар на повърхността. По тази причина си го наблюдавайте, тъй като всяка фурна е различна и всеки сам си познава своята най- добре.

Прасковите в рецептата могат да бъдат и повече, ако обичате да наблягате на плодовия вкус. Също така може да приготвите сладкиша и с праскови от компот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: