Начин на приготвяне
Sopa Paraguaya е традиционен парагвайски царевичен хляб, приготвен от царевично брашно, свинска мас, мляко, сирене и яйца.
Други съставки като семена от лук и анасон се добавят в зависимост от региона или личните предпочитания.
Съвременният вариант е със краве масло, вместо свинска мас, както е в рецептата. Добавете анасон, ако обичате този аромат, и ще имате истински вкус на това вкусно ястие.
Те обикновено се приготвят в Tatakua - занаятчийска пещ с форма на чаша, изработена от глина или тухли, често използвана в селските райони на Парагвай. Tatakua произлиза от термина Tata на гуарани, което означава огън, и Kua, което означава дупка. Обикновена фурна ще е достатъчна, ако нямате достъп до този тип фурна.
На външен вид и вкус тази вкусна солена торта е много подобен на Chipa Guazú; при приготвянето обаче се използва царевично брашно вместо пресни царевични зърна, което прави консистенцията по-скоро на царевичен хляб със сирене, отколкото на суфле.
В тиган на слаб огън се слагат 6 глави лук, нарязани на жулиени, с 200 г масло, 100 мл олио и се готвят 10-15 минути. В съд сложете царевичното брашно и малко по малко добавете млякото, като разбърквате, до поемане на 1 л.
Добавете задушеният лук и разбъркайте. Тази смес може да се направи и да се остави да престои покрита за 1 нощ в хладилника, за да може царевичният грис да се хидратира максимално. Сложете яйцата в блендер с щипка сол и разбийте до достигане на пухкава смес.
Добавете прясно меко сирене или моцарела към натрошената заготовка на ръка, добавете яйцата и разбъркайте с кръгови движения.
Загрейте тава с 50 мл олио (50 от 150 мл от общото количество ) във фурна на 220 °C за 10 минути. Извадете тавата от фурната, добавете сместа, разпределете равномерно и печете на 200 °C за 45-50 минути или докато придобие приятен златист цвят.
Извадете от фурната, оставете да почине 10 минути и сервирайте.
Добър апетит! Това е чудесна гарнитура към барбекю, задушени ребра или самостоятелно.
История на Sopa Paraguaya
За тази пухкава солена торта с царевично брашно, сирене и лук историците казват, че Дон Карлос Антонио Лопес, президент на Парагвай между 1841 и 1862 г., много обичал tykuetï или бяла супа, приготвена с мляко, сирене, яйца и царевично брашно, ястие, което било ежедневна основна храна на масата му.
Един ден, поради пропуск или прекалено много ангажименти готвачът сложил повече царевично брашно в супата от обикновено, което доведе до два проблема: първо, tykuetï вече не било течно, а пастообразно; второто, времето било твърде кратко, за да рестартират задачата си или да заменят любимото ястие с нещо друго.
И така, между страх и изобретателност, той решил да постави сместа в железен съд и да сготви в татакуа или „огнището“, с което получил гъста каша. Когато сервира супата на президента, готвачът, много уплашен, обяснил какво се е случило с ястието. Когато я опитал, Дон Карлос я намерил за толкова вкусна, че веднага я кръщава като парагвайска супа.
Коментари