Кюфтета с нахут

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Кюфтета с нахут2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Готвене
20 мин.
Общо
20 мин.
Порции
10
"Щом става дума за кюфтета, още повече нахутени, бройте ни и нас!"

Необходими Продукти

  • нахут - 2 ч.ч.
  • лук - 2 глави
  • чесън - 3 големи скилидки
  • олио - 1 ч.ч.
  • магданоз - 1 връзка
  • кимион - млян 2 и 1/4 ч.л.
  • кориандър - млян
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1/4 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • тахан - 2 ч.л.
  • лимонов сок - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нахутът се накисва във вода за 12 часа. Ако има люспи се премахват.

Омесете сварения нахут, накълцания ситно лук и останалите подправки и изсипете в блендер. Блендирайте докато се получи добре раздробена гладка смес. Оставете да почива 30 мин.

Оформете плоски обли кюфтенца взимайки смес колкото орех. Готовите кюфтенца оставете около 15 мин. за да запазят формата си.

В дълбок тиган загрейте олио, достатъчно да покрие кюфтенцата. Изпържете кюфтенцата до златисто - кафяво.

Готовите кюфтенца се поставят върху салфетка за да се отцеди олиото.

Приготвяне на соса:

Смесете кисело мляко, тахана, лимоновия сок, скилидка счукан чесън и 1/4 ч.л. млян кимион.

Всички съставки за соса, пасирайте в блендер. Получената рядка маса замразете.

Сервира се с ливански питки и сос от кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
511
45
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

нели
нели
Аз разбрах,че млякото е само за соса,иначе в сместа не се слага мляко...а на фурна дали стават,за да не се пържат?
06.09.2013 11:01
Мария
Мария
Тези кюфтенца всъщност се наричат фалафели. Аз им добавям и сусам малко. Тайната на приготвянето им е в средата да останат леко сурови.
За соса - за първи път чувам да се слага кисело мляко в тхина (останалите продукти са си за тхина) и да се замръзява.
Не критикувам, споделям опита си. Аз ги обожавам :)
17.07.2013 01:58
2