Начин на приготвяне
Активира се маята с топла вода, натрошена мая, захар и 2-3 с.л. брашно.
Сипете брашното в дълбока купа и в средата добавете кисело мляко, сол, олио и активираната мая.
Разбива се с вилица, замесва се тесто, което да не лепне.
Покривате купата с фолио и оставяте да втаса за 40 минути.
Жълтъка смесете с 1-2 с.л. кисело мляко за намазване отгоре.
Натрошеното сирене смесете с белтъка - това е плънката.
Разделете тестото на 2 части и всяка се точи правоъгълна кора с дължина 2 педи.
Поръсете с олио и разпределете половината плънка. Отгоре втора кора, олио и плънка.
Двете кори се навиват на руло и нарежете на 16 кръгчета. Наредете ги в тава върху хартия за печене.
Оставете за 20 минути на топло и намажете с разбития жълтък с кисело мляко. Поръсвате със сусам и печете тутманика на 180 градуса до зачервяне.
Извадете и намажете с масло, покрийте с кърпа за 10 минути.
Солените охлюви на баба са готови.